Montarea aparatului dentar. Cat dureaza? Doare? Primele ore

Am mai putin de 24 de ore de cand mi-am pus un aparat dentar cu bracheti metalici pe arcada de sus. Undeva in toamna, prin septembrie cel mai probabil, urmeaza arcada de jos.

CAT A DURAT MONTAREA APARATULUI?

La 18:00 m-am asezat pe scaun, la 19:20 ma ridicam. Deci o ora si putin.
Din ce povestea asistenta, sedinta se poate intinde pana la doua ore, depinde de cat de repede se misca doctorul, plus tipul aparatului cred eu, daca e din categoria invizibil si se monteaza in spatele dintilor asta presupune mai multa migala, deci mai mult timp.

CUM A FOST?

Citisem inainte pe net ca montarea aparatului dentar nu este dureroasa – asa sustineau unii purtatori, altii din contra, zic ca se resimte un disconfort pronuntat, frate cu durerea. In cazul meu pot spune cu mana pe inima ca mai bine trec iar prin doua extractii, extirparea nervului si obturatia de canal, fac 3 plombe deodata, decat sa mai trec prin procedura cu montarea.
1) ma deranja teribil plasticul ala care are rolul de a tine buzele departate; in partea de sus imi apasa gingia si la anumite manevre ale medicului ma durea. Am incercat, l-am mai miscat, am stat cu dintii stransi, gura inchisa, apoi deschisa, poate poate presiunea asupra gingiilor de sus scade, dar degeaba.
2) imi amortisera obrajii, abia asteptam sa inchid gura. Dincolo de amorteala si durerea cauzata de plasticul odios, am fost zen. Cand am auzit ca mai sunt 2 bracheti de pus, mai sa lacrimez de incantare.
E incredibil cum niste lucruri simple, banale, cum ar fi sa stai cu gura inchisa, pot face o persoana asa de fericita!
Singura parte proasta e ca atunci cand voi merge sa imi monteze si pe arcada de jos o sa stiu ce ma asteapta…

scapa de grasimea de pe burta

DOARE DUPA CE TI-AI PUS APARATUL?

Deloc! Am iesit din cabinet fericita ca am facut-o si pe-asta, am dat doua telefoane, acasa am mancat piure cu piept de pui la tigaie, am baut si-o bere, m-am spalat pe dinti regulamentar, un sfert de ora, am luat fiecare brachet cu periuta interdentara si m-am culcat. Nu tu durere, nu tu nimic, pana spre dimineata. Nu stiu cum m-am sucit in pat, cu capul in perna, ca m-am lasat cu greutatea capului pe dantura (suna ca naiba, dar nu imi vine in minte o exprimare mai aparat dentar cu bracheti metalici) si auci.
M-am gandit sa iau un Ketorol, cam tare medicamentul, dar singurul calmant cu care am o relatie extraordinara. Evident, inainte de pastila ceva trebuia sa mananc: branza rasa pe razatoarea cea mai mica, ardei capia – tot pe razatoarea mica – smantana si miezul de la o felie de grau intreg. Le-am amestecat si am incercat sa le mestec, n-am prea reusit, bine ca erau maruntele, le-am cam inghitit asa.

CARE E SENZATIA CU METALUL ACELA IN GURA?

Cand m-am ridicat de pe scaun, atunci imediat, eram ferm convinsa ca mai urmeaza ceva, mi se pareau foarte mari brachetii aia, aveam impresia ca nu pot sa inchid gura – deci trebuie sa mai imi faca ceva ca era ciudat rau sentimentul.
Dupa alte doua ore era chiar ok, singurul lucru ciudat pe care il faceam era sa imi misc buzele cumva a la Betty la fea. Inca n-am gasit explicatia, nu stiu de ce ma tot strambam astfel.
Dupa vreo patru ore, ma intorceam pe partea cealalta in pat.
Dimineata cand am simtit durere la atingerea dintilor si o presiune mare, in general, am avut sentimentul acela ca atunci cand incerci sa bei dintr-o sticla si te lovesti cu ea intr-un dinte, numai ca in cazul de fata era ca si cum m-as fi lovit o naveta in toti dintii.
Una peste alta, durerea e suportabila, iar de la Ketorolul de la ora 7 AM, nici c-am mai luat altul.

UPDATE: doua zile cu aparat dentar
Nu ma mai dor dintii, nu mai simt acea presiune pe ei, nu am mai luat vreun calmant, dar in continuare nu pot sa mananc. Ma folosesc mai mult de ultimele doua masele (dintii din fata sunt cei mai sensibili/ durerosi), mestec incet, m-am orientat catre alimente moi.

UPDATE: a treia zi
M-am obisnuit oarecum cu aparatul, cel putin nu mai fac gesturi din acelea ciudate cu buzele – cum facea Betty (nu asa des!), mananc binisor, dar nu extravagante – carne, rosii, pizza, sunt la level-ul cartofi ras cu branza si smantana 🙂

UPDATE: a patra zi
Sunt ok, inca resimt un usor disconfort, insa am mancat pui inabusit, penene rosu, totul in bucati mici. Cred ca pana la sfarsitul saptamanii o sa imi amintesc ca port aparat dentar numai cand ma uit in oglinda.

Citeste si DOUA SAPTAMANI CU APARAT DENTAR

11 gânduri despre „Montarea aparatului dentar. Cat dureaza? Doare? Primele ore

Lasă un comentariu