Aparat dentar adulti – cateva mituri

Daca acum 10 – 15 ani singurii purtatori de aparat dentar/ aparat ortodontic erau copiii, astazi din ce in ce mai multi adulti opteaza pentru acesta pentru alinierea dintilor, corectarea malocluziei sau chiar pentru a umple un spatiu gol in urma unei extractii.
Cu toate ca surse de informare pertinente sunt cu gramada pe Google si tot ce trebuie sa faci esti sa cauti sa te informezi, in continuare circula mituri privind montarea si purtarea aparatului dentar.

Montarea aparatului dentar doare

– montajul in sine nu are de ce sa doara, insa exista un disconfort avand in vedere faptul ca petreci peste o ora si jumatate cu un plastic un gura, plastic menit sa indeparteze buzele si obrajii, astfel incat ortodontul sa poata monta aparatul. Apoi, fiecare bracket, indiferent ca este metalic ori de safir, se fixeaza (cimenteaza) pe fiecare dinte. Medicul apasa usor pe dinte, ceea ce genereaza o oarecare presiune, dupa care foloseste lampa (aceeasi utilizata pentru „uscarea” materialului utilizat la plomba).
Vezi si Montarea aparatului dentar. Cat dureaza? Doare? Primele ore
Din ce este compus aparatul dentar

Aparatul dentar pentru adulti se poate scoate

– daca te gandesti sa mergi la party si vrei sa iti scoti aparatul inainte ca sa ranjesti frumos in poze, afla ca nu este posibil. In 90% din cazuri, adultul poarta un aparat dentar fix. Aparat dentar fix = pe fiecare dinte ai cimentat un bracket, iar daca ai ghinionul sa musti dintr-un mar si cade un bracket, dai fuga la cabinet sa ti-l lipeasca la loc, deci, nu, aparatul nu se scoate.
Procentul mic de adulti carora li se da ok-ul sa poarte un aparat mobil (in functie de amprenta dentara, corectiile care trebuie facute pentru ca tratamentul ortodontic sa dea rezultate – si asta stabileteste medicul) il pot purta si scoate in functie tot de recomandarile ortodontului. Daca ai aparat dentar mobil pentru adulti si il porti in weekend, nu te astepta la rezultate.

Pot sa aleg un aparat dentar care se scoate

– nu. Poti sa alegi un aparat dentar metalic, un aparat dentar din safir, aparat dentar invizil, dar la capitolul aparat fix/ aparat mobil nu ai de ales.

Fac carii de la aparatul dentar

– faci carii daca igiena orala este una defectuoasa, cu sau fara aparat. Este adevarat ca una este sa periezi dintii dupa masa atunci cand nu ai aparat si alta sa periezi dintii dupa masa cand porti aparat. Resturi de mancare raman lipite pe si printre bracketi, deci e nevoie de ceva mai multa atentie la periaj. De asemenea, mai mult ca sigur vei avea nevoie si de alte „ustensile” precum periuta interdentara ori un irigator bucal care propulseaza apa cu putere facand ca resturile alimentare sa fie eliminate cu ajutorul jetului de apa de pe unde au ramas prinse.

Dupa ce imi scot aparatul dintii raman patati

– dupa ce iti scoti aparatul dintii se curata de acel ciment cu ajutorul unui instrument medical special, apoi urmeaza un detartraj (daca este cazul) si un periaj profesional. Dintii nu raman patati dupa scoaterea aparatului decat daca bei 5 l de ceai negru pe zi pe care il plimbi prin gura 2 minute inainte sa il inghiti. Altfel, dintii si pateaza si fara aparat de la consumul excesiv de cafea, tigari etc

Dintii se pot stramba iar dupa ce imi scot aparatul

– corect, dintii sunt mobili pe toata durata vietii noastre. Daca au stat 20 de ani intr-o pozitie gresita, dupa ce ai purtat 1 an aparatul dentar, dintii vor avea tendinta sa revina la pozitia initiala, tocmai de aceea exista aparate de contentie. Dupa ce scoti aparatul, medicul iti va recomanda gutiera sau va utiliza o sarmulita plasata pe interiorul dintilor tocmai pentru a pastra rezultate obtinute in timpul tratamentului ortodontic. Si tot tocmai de aceea, este important sa porti aparatul de contentie conform instructiunilor venite de la ortodont.

Aparatul dentar este inestetic

– depinde, unii il considera un accesorie chiar sexi, deci e discutabila treaba. Apoi, mai trebuie pus in balanta ca niste dinti incalecati o viata sunt mai inestetice comparativ cu un aparat purtat 1-2 ani. Nu?

Lasă un comentariu