Romania rade stirb

Astazi de dimineata mi-a sarit in ochi un articol care surprindea cauzele si efectele deciziei romanului de a nu trece pragul medicului stomatolog decat daca-i groasa tare si deja a incercat toate medicamentele din farmacie, basca leacurile babesti auzite pe la bunica + culese de pe internet.

Lipsa de educatie sanitara era la loc de cinste, urmata indeaproape de prejudecati legate de dentist: cozi, asteptatul pe coridoare, miros neplacut, durere.
boschetar-fara-dinti

Sursa foto: Times New Roman

Nu contest munca de documentare a celui care a realizat articolul, insa mie nu imi scoate nimeni din cap ca romanii nu merg la medicul dentist pentru ca:
1) NU AU BANI
2) LE ESTE RUSINE
3) LE ESTE FRICA

Iau cazul meu, inainte de a-mi pune dintii la puscarie, a fost nevoie sa ii pun la punct (la montarea aparatului dentar nu trebuie sa ai vreun dinte stricat, vreo masea rupta, se face si un detartraj inainte).
Nu aveam cine stie ce lucrari sofisticate de facut (mai o obturatie de canal, mai o plomba), nici nu m-am infipt in cea mai scumpa clinica, insa cu toate astea am dat cca. 2.500 de lei ca popa.
Plus costurile aparatului dentar, plus poze necesare la ortodontie, plus activari lunare (schimbat arc, elastice aparat), rezulta ca in ultimele 10 luni am investit in stomatologie 8.000 de lei fara vreo cativa banuti.
Cinstit acum, daca castigi 15.000 pe an iti vine/ iti permiti sa bagi 8.000 in dinti?
Nu prea cred.
Realitatea e ca avem multi oameni saraci si foarte saraci, iar un alt mare procent are un trai aproape decent, aproape decent insemnand ca nu fac foamea si nici nu sufera de frig, dar daca au nevoie sa isi schimbe paltonul de iarna ori merg pe la vreo nunta, trebuie sa faca niste economii din timp ca sa nu isi dea bugetul peste cap.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Serviciile stomatologice sunt costisitoare si asta face ca multi sa nu aiba acces la ele. Decontarea lor? O necunoscuta.
In cate scoli mai exista cabinete stoma?
Cati vin, in Bucuresti, la Facultatea de Stoma si pleaca multumiti de acolo?
Exista stomatologie la stat?
Analizele de sange sau o consultatie de specialitate necesita o trimitere de la medicul de familie, evident si plafon in respectiva clinica privata, si gata! La dinti nu e asa si Ministerul Sanatatii nu pare deloc preocupat de adoptarea unor masuri care sa ajute zona asta.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Intervine, intr-adevar si frica: frica de durere*, dar si frica ca medicul sa nu se uite dezaprobator si sa te intrebe cum ai permis sa se ajunga in situatia de a mesteca in 3 dinti cariati si-o jumate de masea.
Apoi, rusinea de a deschide o gura macinata de carii, cu masele stricate.
Ce om sanatos la cap vrea sa se puna singur intr-o situatie de genul asta? Chiar daca stie ca e spre binele lui, amana si tot amana.
* ma gandesc la jumatatea feminina care „naste pui vii”, inca n-am intalnit pe cineva sa zica, eu nu vreau fac copii, mi-e frica la doctor! Intre o nastere si-o plomba e totusi diferenta!
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Deci, din saracie, de rusine si de frica – Romania rade stirb.


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s